Yapay Zeka ile konuşabildiğinizi biliyor musunuz? Chatbot ile ilgili gerçekler

Chatbot dediğimizde herkesin aklına ilk olarak robotlar geliyor. Merak etmeyin, robotların nasıl dünyayı ele geçireceğinden bahsetmeyeceğiz. Bu yardımcı robotlar bir çok alanda kullanılsa da en çok pazarlama ve sosyal medya alanında benimsendi.

Değişen piyasa şartları ve müşteri beklentileri, şirketlerin satış sonrası hizmetlerini iyileştirme ihtiyacını doğurdu. Müşteri sorunlarına çözüm bulmak ya da şikayetleri doğru bir şekilde ele almak, bir çok marka için oldukça önemli. Ancak tüm bunları insan gücüyle etkin bir şekilde yapmak maalesef mümkün değil. Bu nedenle daha etkin çözümler için devreye robot yardımcılar giriyor.

Chatbot Nedir?

En temel haliyle chatbotlar otomatik olarak mesajlara cevap veren bilgisayar programlarıdır. Bir çok kişi Cleverbot programını duymuş olabilir. Bunun gibi komik diyaloglara girebileceğiniz seçenekler olduğu gibi gerçek anlamda insan etkileşimi sağlayan seçenekler de var. Bir çok firma, insan konuşmasına en yakın deneyimi sunmak için araştırmalar yapıyor.

Chatbotlar Hangi Teknolojiye Dayanıyor?

Bu bilgisayar programları, yapay zeka (AI) teknolojisine dayanıyor. Doğal dil işleme sistemlerinin uygulaması olan bu mesajlaşma robotları, doğal insan diline en yakın diyalogları kurmak için eğitiliyor. Eğitim süreci bizim bildiğimiz fiziksel eğitim gibi değil. Program, farklı veri setleri kullanılarak birçok bilgiyle donatılıyor. Bu nedenle farklı dil seçenekleri için farklı veri setlerinin kullanılması önemli.

Chatbotların Geçmişi

Yapay zeka ve insan zekasının ayırt edilmesi fikri, ilk olarak Alan Turing tarafından yayınlanan makalede Turing testi olarak ortaya çıktı. Altta yatan fikir, gerçek zamanda bir insanı yazılı olarak taklit eden bir makina, tarafsız bir hakem tarafından değerlendirildiğinde, eğer hakem gerçek insan ve makinayı ayırt edemezse, makinanın doğal insan konuşmasını elde ettiğini gösterir. Kısacası bu test, makinaları ve insanları dili doğal bir şekilde kullanma becerilerinden ayırt eder.

Günümüzde hala istenilen seviyeye erişilmemiş olsa da makinalar bu aradaki farkı her geçen gün kapatıyor. Yapay zekanın ilerlemesi, makinaların dili daha doğal kullanmasına izin veriyor. Altta yatan teknolojiyi bilmesek hangimiz Facebook ya da Twitter’dan yardım istediğimizde karşımızda bir chatbot mu yoksa Hintli bir çağrı merkezi elemanı mı olduğunu ayırt edebilir?

Chatbot Turing Testini Geçerse Ne Olur?

İşte bu durumda sanırım makinaların istilasına hazırlanmamız gerekebilir. İnsan zekası benzersiz olsa da bu zekayla aynı seviyeye gelen bir makine, oldukça korkutucu sonuçlar doğurabilir. Gelecekte ne olacağı bilinmese de henüz böyle bir tehdit yok.

Leave a Reply