Diyabet ve hamilelik

Diyabet teşhisi koyulmuş olan kadınlar ile ilk kez hamilelikte bu hastalıkla yüzleşen kadınların yaşadığı sorunlar bir miktar farklılık gösterir. Hamilelikten önce diyabeti olan kadınlar hamileliğe karar verildiğinde ve hamileliğin erken aşamalarında glikoz kontrolü ile uğraşmak zorundadırlar. Diyabet ile alakalı herhangi bir komplikasyon görülüyorsa bu hamileliği de etkileyecektir.

Doğurganlık

Son yapılan araştırmalara göre tip 1 diyabete sahip kadınlar ile diyabeti olmayan kadınlar arasında doğurganlık bakımından herhangi bir fark bulunmamaktadır. Buna karşın polikistik over sendromu (PCOS) tip 2 diyabet için bir risk faktörüdür ve bu durumdaki kadınlar ovülasyon ve hamile kalma konularında güçlük yaşayabilmektedir. Polikistik over sendromuna sahip kadınlarda metformin, pioglitazon ve rosiglitazon kullanımı ile adet döngüsü düzenlenerek ovülasyon mümkün hale getirilebilir.

Şunu da unutmamak gerekir ki tip 1 diyabete sahip olan ve nörolojik sorunlar yaşayan erkeklerde ereksiyon ve ejekülasyon problemleri görülebilir. Diyabetin sperm hareketliği ya da hacmi üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığı konusu hala net değildir.

Çocuğun diyabet geliştirme riski

Tip 1 diyabetin çocuğa geçme riski oldukça düşüktür (risk diyabet babada var ise %6, annede var ise %3 civarındadır). Ancak tip 2 diyabette risk daha yüksektir: Annede tip 2 diyabet varsa risk %18’ dir, ebeveynlerin ikisinde birden varsa risk %50’ye kadar yükselmektedir. Buna rağmen Tip 2 diyabette çevrenin daha büyük rol oynadığı unutulmamalıdır.

Hamilelikte beslenme

Hamilelikte dengeli beslenme önemlidir. Alınan kalorisinin %30-40 kadarı karbonhidrat, %20 kadarı protein ve %30-40 kadarının yağ olması yeterlidir. Alınması gereken günlük kalori miktarı hamilelikteki ağırlığa bağlıdır. Eğer ideal kilonuzda iseniz kilogram başına günlük 30 kcal, ideal kilonun %20-50 kadar üzerinde iseniz kilogram başına yaklaşık 24 kcal, ağırlığınız idealin ideal ağırlığın %50’sinden fazla ise kilogram başına günlük 12-18 kcal almanız yeterli olacaktır.

Leave a Reply