Hamilelik öncesi değerlendirme ve kontrol
Diyabete sahip bir kadınsanız hamilelikten önce dikkate alıp hamilelik planını bunlara göre yapmalısınız:
- Çocuğunuzun diyabet geliştirme riski
- Hamilelik öncesinde ve sırasında hedef olarak belirlenen kandaki glikoz miktarı
- Hamilelik sırasında görülebilecek retinopati, böbrek rahatsızlığı, kalp rahatsızlığı ve nöropati gibi diyabet komplikasyonları
- Hamilelikte beslenme
- Gelişen fetüsün izlenmesi
Kan glikozu kontrolü
Kan glikoz seviyesi sıklıkla kontrol edilmelidir. Kontrol her yemekten önce, yemekten yarım saat sonra, yatmadan önce yapılmalıdır. Glikoz kontrolünün iyi yapılmaması ani düşüğe ya da kalp, böbrekler, sinir sistemi ya da iskelet sisteminde konjenital malformasyonlara yol açabilir.
Glikoz kontrolü hamileliğin ileri aşamalarında da önemlidir. Yüksek glikoz birçok probleme yol açabilir.
- Polihidramniyoz: Amniyon sıvısının gereğinden fazla olması durumudur. Bu durum prematüre doğumlara sebep olabilir.
- Ölü doğum.
- Makrozomi: Annedeki yüksek glikoza bağlı olarak fetal insülinin yüksek olması ve bunun sonucu olarak da fetüsün normalden iri olması durumu. Bu durumda normal doğum çok zorlu olacağından sezaryen tercih edilebilir.
- Fetüs ölümüne sebebiyet verebilen ketoasidoz durumu.
- Glikoz kontrolünde çok agresif olunmaması gerektiği de unutulmamalıdır. Yemek sonrası glikoz seviyesinin yükselmesi tamamen engelleniyorsa fetüsün büyümesi gecikebilir. Bu gecikme çocuğun yaşına göre küçük olmasına yol açacaktır.

Diyabet komplikasyonları
Hamilelik düşünülmeden önce diyabet komplikasyonlarının öncelikli olarak anne ve sonrasında fetüs sağlığı üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulmalıdır.
- Diyabetik retinopati: Hamilelik sırasında retiopati ortaya çıkabilir ya da halihazırda var olan retinopati kötüleşebilir. Kötüye gitmenin iki sebebi olabilir: Birincisi diyabet kontrolünün kötü olması. İkinci olarak da hamileliğin sebep olduğu hormonal değişimler de retinopatiyi kötüleştirebilir. Retionapati genellikle hamilelik sonrasında gelişir.
- Diyabetik böbrek rahatsızlığı: Diyabete bağlı böbrek rahatsızlığınız var ise, bunun hamilelik esnasında kötüleşebileceğinin farkında olmalısınız. Bu tür böbrek rahatsızlıkları genellikle doğum sonrasında iyileşir ancak hamilelik öncesinde rahatsızlık ciddi ise, hamilelikte durum daha ciddi bir hale gelebilir.
- Preeklampsi: Kan basıncında ciddi yükselme, sıvı toplanması ve protein kaybı ile kendisini gösteren ciddi bir durumdur. Diyabeti olan kadınlarda daha sık görülür. Mikroalbuminürisi olan diyabet hastası kadınların yüzde 15 ile 45 kadarında preeklampsi gelişebilmektedir. Hastane tedavisi ve erken doğum gerekli olabilir.
- Kalp rahatsızlığı: Hamilelik esnasında kan hacminde ve akışında yükselme görülür ve bunlar da kalp ritminin hızlanmasına yol açar. Normal bir kalp bu tür durumlarda yükselen taleple rahatlıkla baş edebilir ancak kalp rahatsızlığı olan kadınlar için bunun probleme dönüşmesi olasıdır. Bunun için hamilelik öncesi bir kardiyoloğa görünmekte fayda vardır.