Güneş sistemimizdeki Plüton gezegeni gezegen sınıfından çıkarıldı.
Güneş sistemi, galaksiler ve gök cisimleri hakkında hemen hemen hepimizin biraz bilgisi vardır. Bu bilgiler neredeyse ilk okuldan beri öğrendiğimiz bilgiler arasında. Bu bilgiler ışığında Plüton gezegenini duyduğunuzu varsayıyorum. Sizinde bildiğiniz gibi Plüton gezegeni Güneş sistemimizin 9. gezegeniydi. Gezegeniydi diyorum çünkü 2006 yılında Prag’ da toplanan Uluslar arası Astronomi birliği Plüton’dan gezegen ünvanını geri aldı ve Plüton resmi olarak gezegen sınıfından çıkmış oldu. Dolayısıyla artık güneş sistemimizde 9 gezegen değil 8 gezegen bulunmakta.
Peki Plüton’ dan neden gezegen sayılmıyor?
Uluslararası Astronomi Birliği Prag’ da yapmış olduğu toplantıda gezegenlerin gezegen yapan özellikleri ve tanımı yeniden yaptı. Bu tanımlamayı aşağıda maddeler halinde paylaşıyorum;
- Herhangi bir yıldız etrafında yörünge sahibi olmak,
- Kendine ait kütlesi olduğu için yuvarlak şekilde olmak,
- Kendi yörüngesinde, başka bir gök cismine ait enkaz bulunmaması.
İlk iki maddeye baktığımızda herhangi bir sorun yok Plüton’a uygun fakat 3. maddeye baktığımızda Plüton kendi yörüngesindeki enkazı temizleyemediği için gezegen olmadığına karar verildi.
Peki Plüton bir gezegen değilse nedir?
Muhtemelen şu an bu soruyu sizde sordunuz. Plüton’ un yörüngesi kendisinden defalarca büyük olan başka bir gezegen olan Neptün gezegeni ile kesiştiğinden ötürü yörüngesindeki enkazı temizleyememiş sayılmış ve gezegen sınıfından çıkarılmıştı. Fakat Plüton 3. maddedeki tanımlamaya uygun olmasa bile, bir cismi gezegen yapan diğer özellikleri taşımasından ötürü meteor, yıldız vb. başka bir gök cismi sınıfına da dahil edilemedi. Bu gerçek yüzünden yeni bir sınıf olan “Cüce gezegenler” sınıfı ortaya çıktı. Böylece Plüton tanımlanan ilk Cüce gezegen oldu.